Belgische marketeers overtuigd van de kracht van Live Communicatie
The Oval Office peilt naar het belang van merkbelevingen binnen marketingmix
De helft van de Belgische marketeers maakt al gebruik van Live Communicatie én verwacht nog een stevige groei. Dat blijkt uit het onderzoek dat Nele Meulemans, studente Meertalige Bedrijfscommunicatie aan de Universiteit Gent uitvoerde in opdracht van Live Communicatiebureau The Oval Office. Ze peilde 943 marketing- en communicatiespecialisten naar het gebruik van offline en online merkbelevingen als communicatiemedium binnen hun bedrijf.
De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn:
- 1 op de 2 marketeers (51 %) maakt gebruik van Live Communicatie
- Automotive (74%), FMCG (66%) en IT & Telecom (52%) zijn grootste believers
- Merkbekendheid (32%), merkengagement (27%) en sales (25%) zijn de voornaamste redenen om Live Communicatie te gebruiken
- Digital en social marketing (32%), klantenevents (24%) en content marketing (28%) vormen top 3 van de meest gebruikte Live Communicatie-uitingen
- 8 op de 10 (79%) communicatieprofessionals verwacht verdere groei van Live Communicatie
Belgische bedrijven gaan voor Live Communicatie
Van 11 % in 2013 tot 51 % in 2016: het gebruik van Live Communicatie binnen de marketingmix van Belgische bedrijven is in 3 jaar tijd meer dan verviervoudigd. Het is meteen de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van The Oval Office, het bureau dat Live Communicatie zo’n vijf jaar geleden in België introduceerde.
Managing partner en Creative Director Wouter Boits: “Live Communicatie streeft ernaar via de combinatie van beklijvende live ervaringen én inspirerende communicatie de band te versterken tussen consumenten, interne medewerkers en b2b-klanten met het merk, het product of het bedrijf. Het feit dat bijna 8 op de 10 respondenten (79%) akkoord gaan met de stelling “Ik verwacht dat Live Communicatie in de toekomst aan belang zal toenemen”, wijst erop dat de Belgische marketeers steeds meer overtuigd zijn van de kracht van Live Communicatie om mensen hun merk te laten beleven.”
“Vandaag is Live Communicatie een volwaardige strategische marketingtool waarin alles samenkomt: mens en merk, inhoud en emotie, online en offline,” vult Strategic Director Olivier Trop aan.
Belgische marketeers geven als voornaamste redenen om Live Communicatie in te zetten: brand awareness (32%), brand engagement (30%), sales en lead generation (25%) en brand preference (24%).
Automotive, FMCG en IT & Telecom zijn grootste believers
Uit het onderzoek blijkt dat alle sectoren Live Communicatie integreren in hun marketingmix. Een aantal onder hen zijn al langer believers van de meerwaarde om live belevingen te combineren met creatieve online en offline communicatie om hun klanten, consumenten of medewerkers te engageren.
Bovenaan het lijstje staan de automerken (74%) die hun nieuwste modellen graag lanceren en promoten via evenementen en brand activations. FMCG-merken die vaak hun producten op de winkelvloer, tijdens publieks-evenementen zoals festivals en shopping days of via social media aanprijzen, staan op plaats 2 (66%). De IT- & Telecommerken ronden de top drie af.
De winnende mix: LIVE + CONTENT + SOCIAL
Bij de vraag aan welke componenten van Live Communicatie Belgische bedrijven het meeste aandacht en de meeste middelen besteden, staan digital en social media met 32% met stip op één. Daarna volgen klantenevenementen (24%) en content marketing (22%).
Olivier Trop: “We merken dat de marketingdoelstellingen van bedrijven zich steeds meer situeren op het gebied van content, strategie en communicatie. Live belevingen zoals evenementen en merkactivaties zijn contentgeneratoren geworden om via andere relevante offline en online communicatiekanalen doelgroepen te bereiken. Ze bieden een merkbeleving die tot merkengagement leidt via het liken en delen op sociale media.”
Dat digital marketing aan belang blijft winnen, bewijst ook het resultaat op de vraag wat volgens de respondenten de belangrijkste media zijn die merkengagement versterken. 6 marketeers op de 10 (61%) antwoorden online en social marketing. Evenementen nemen de tweede plaats in (41%), gevolgd door TV en radio (39%). Content marketing en brand activation (allebei 38%) staan op een gelijke 4de plaats.
Over het onderzoek
Onderzoek uitgevoerd in opdracht van The Oval Office door Nele Meulemans, studente Meertalige Bedrijfscommunicatie aan de UGent bij 943 marketing- en communicatieverantwoordelijken van private en overheidsbedrijven. Online vragenlijst. De steekproef werd bevraagd tijdens de maand mei 2016.